آیا شما به بیماری ترس از آشپزی مبتلا هستید؟
به گزارش مجله بیزبینگ، در حالی که آشپزی برای عده ای، شیرین و سرگرم کننده است، بعضی از افراد نیز هستند که به شدت از آن می ترسند.
آشپزی فارغ از حرفه یا عملی روزمره، برای بسیاری از افراد جامعه، تفننی دوست داشتنی است که ساعت ها، می تواند آن ها را سرگرم کند. بسیاری از مردم، از اینکه برای خود یا دیگران غذایی بپزند، غرق لذت می شوند و گاهی خانواده یا دوستان را به صرف یک وعده غذای خانگی دعوت می نمایند.
شاید کمی باورش سخت باشد که در مقابل، عده ای هستند که نه تنها علاقه ای به آشپزی نشان نمی دهند، بلکه به شدت از آن واهمه دارند و حتی فکر به آشپزی نیز آن ها را دچار اضطراب می نماید. بعضی از افراد تنها از آشپزی برای مجالس بزرگ می ترسند و عده ای دیگر، از آشپزی برای خود نیز دوری می نمایند. بنابراین، ترس این افراد از آشپزی، صرفا یک ترس ساده نیست و شکل بیماری به خود گرفته است؛ به طوری که زندگی روزمره آن ها را با اختلال جدی روبرو ساخته است. در واقع، این افراد، دچار فوبیای آشپزی هستند که ابعاد و انواع مختلفی را شامل می گردد.
ماژروکو فوبیا (Mageirocophobia) یا ماژایروکو فوبیا، اصطلاحی است که برای ترس غیر منطقی از آشپزی به کار می رود. افراد مبتلا به این نوع ترس، نه تنها در زمان آشپزی با هجمه فراوانی از اضطراب روبرو می شوند، بلکه حتی فکر به آشپزی نیز می تواند آن ها را دگرگون کند. علاوه بر این، ماژروکو فوبیا می تواند سبب نفرت از عناصر مرتبط به پخت و پز نیز گردد.
از این جهت، ترس از آشپزی اشکال گوناگونی دارد که ترس از ایجاد بیماری، ترس از دستورالعمل ها، ترس از پختن غذای غیر قابل خوردن، ترس از ارائه بد یا ضعیف، ترس از فرایند پخت و پز، ترس از آگاهی از غذا و ترس از مصرف غذا، از جمله انواع آن به شمار می رود.
- ترس از ایجاد بیماری: ترس از بیماری، شایع ترین نوع فوبیای آشپزی است و افراد مبتلا به آن، از آلودگی، فساد یا پخت کم مواد غذایی هراس دارند. به عقیده کارشناسان، هرچند بیماری ناشی از غذا وجود دارد؛ اما در این نوع فوبیا، استدلال های موجود و قوانین عمومی پخت و پز، به وسیله افراد مبتلا درک نمی گردد. بعلاوه، علت این نوع ترس را مطالعه بسیار بیماران در خصوص بیماری های ناشی از غذا می دانند.
- ترس از دستورالعمل ها: بعضی از افراد، به دستور پخت های سخت و پیچیده ای که احتیاج به دقت بیشتر یا زمان طولانی دارند، مثل یک تهدید جدی نگاه می نمایند. آن ها علاوه بر تردید نسبت به توانایی فردی خود، نگران هدر رفتن مواد غذایی یا از دست دادن مرحله ای خاص در فرایند پخت و پز هستند. در واقع، آن ها همیشه خود را زیر سوال می برند و توانایی انجام کار را در خود نمی بینند.
- ترس از پختن غذای غیر قابل خوردن: در حالی که بسیاری از آشپزها، خود را در طعم، بافت و مزه غرق می نمایند تا از پختن و چشیدن یک غذای خاص، لذت کافی ببرند؛ افراد مبتلا به ماژروکو فوبیا، از آن فرار می نمایند. در واقع، این افراد نه تنها نسبت به تهیه غذا مطمئن نیستند، بلکه به علت عدم اعتماد به نفس، از افزودن چاشنی به غذا می ترسند؛ درباره زیاد یا کم پختن غذا، به شدت نگران هستند و در خصوص رسپی ها، طعم ها و حتی انتخاب مواد مناسب، سردرگم می شوند. به عبارت دیگر، در این نوع ترس از آشپزی، فرد نمی خواهد که چیزی بپزد که به واسطه طعم عجیب، چاشنی خاص و زیاد پخته یا خام بودن، قابل خوردن نباشد.
- ترس از ارائه بد یا ضعیف: ترس از ارائه غذا، بیشتر در افراد کمال گرا دیده می گردد و آن ها حتی برای انتخاب کارد و چنگال مناسب و تزیین غذا یا میز نیز دچار استرس می شوند. این نوع خاص از فوبیای آشپزی، می تواند در زمان مهمانی دادن تشدید گردد؛ اما فرد مبتلا، حتی هنگام آشپزی برای اعضای خانواده خود نیز چنین احساساتی را تجربه می نماید. این فرد، همیشه نگران ظاهر غذا، لکه لیوان ها، رومیزی مناسب و مواردی از این دست است.
- ترس از فرایند پخت و پز: در طی فرایند پخت پز، این امکان وجود دارد که فرد دچار سوختگی یا بریدگی گردد؛ اما اغلب افراد مبتلا به ماژروکو فوبیا، به همین دلایل، از آشپزی دوری می نمایند. چالش های تصادفی هنگام تهیه غذا چون تمام شدن مواد اولیه نیز می تواند برای این افراد، به شدت استرس زا باشد. بعلاوه، بعضی از تکنیک های آشپزی نیز می تواند برای این افراد، گیج نماینده و ترسناک به نظر برسد.
- ترس از آگاهی از غذا: معمولا افراد، وقتی برای خود یا دیگران غذا می پزند، از مواد تشکیل دهنده، فواید یا خطرات این مواد برای سلامتی و مقدار درست مصرف آن، آگاه هستند؛ اما در این موارد، بیمار مبتلا به فوبیا، وسواس بیشتری پیدا می نماید و این وسواس می تواند، بر توانایی او در آشپزی یا حتی، پذیرش غذاهای دیگران تاثیر بگذارد.
گفته می گردد که در موارد شدید، فرد مبتلا به ماژروکو فوبیا، خود را به خوردن غذای نپخته و خام عادت می دهد. عملی که شاید در کوتاه مدت، به مدیریت سطح اضطراب در این افراد یاری کند؛ اما در دراز مدت، فوبیا را تقویت خواهد نمود و سلامتی بیمار را به خطر خواهد انداخت.
درباره ترس از آشپزی چقدر می دانستید؟ آیا فردی را می شناسید که از این نوع فوبیا رنج ببرد؟ این فرد، برای غلبه بر ترس از آشپزی، چه راهکارهایی را امتحان نموده است؟ لطفا نگاه و نظر خود را با ما و سایر کاربران خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / mind.help / cpdonline.co.uk / verywellmind.com