هدفم هویت دادن به ورزش زنان بود
به گزارش مجله بیزبینگ، اگر امروزه شاهد موفقیت های زنان ورزشکار در عرصه های ملی و بین المللی هستیم نتیجه تلاش افرادی است که سال ها برای ورزش زنان تلاش و از خودگذشتگی و صبوری کردند تا توانستند به ورزش زنان هویت بدهند. زنانی که روزها و سال ها برای راه اندازی و رونق ورزش همگانی وحرفه ای وقت گذاشتند.
خبرنگاران- نجمه احمدبیگی : خدیجه سپنجی یکی از همان زنان فعال در راه اندازی انواع ورزش ها از والیبال گرفته تا تشکیل تیم فوتسال و فوتبال برای بانوان است. او رمز ماندگاری خود در عرصه ورزش زنان را عشق به ورزش می داند و معتقد است عشق به وطن و عشقی که به زنان داشته سبب شد سال ها در این عرصه بماند به زنان ایران خدمت کند.
این بانوی پیشکسوت که در عرصه مدیریت ورزش زنان نامش با فوتبال و ورزش عجین شده است، حرف های جذاب و شنیدنی درباره راه اندازی ورزش حرفه ای در میان زنان و تشکیل تیم فوتسال و فوتبال بانوان برای اولین بار دارد. او معتقد است توانایی مدیران زن در عرصه ورزش به قدری حرفه ای و حساب شده است که می توانند مدیریت ورزش مردان را هم در عرصه های مختلف به عهده بگیرند.
راه اندازی ورزش والبیال بانوان در استان ها
نایب رئیس پیشین فدراسیون فوتبال زنان که از سال 1350 به استخدام سازمان تربیت بدنی در آمده و تا سال 1382 در این سازمان خدمت کرده است، گفت: بعد از انقلاب اولین رشته ای که برای بانوان راه اندازی کردم والیبال بود. آن موقع در سازمان تربیت بدنی کار می کردم. کمیته بانوان که در سازمان تشکیل شد به عنوان معاون کمیته ورزش بانوان انتخاب شدم. در واقع ورزش بانوان تازه شروع به کار کرد و در کمیته تصمیم گرفتیم رشته های ورزشی را برای بانوان راه اندازی کنیم که اولین رشته ورزش والیبال بود و آن را در همه استان های کشور راه اندازی کردیم. چون والیبال مردمی تر بود و بیشتر مردم به این رشته علاقه مند بودند.
سپنجی که خود از 9 سالگی والیبال بازی می کرد و در یک خانواده ورزشی بزرگ شده، افزود: مردم آن موقع به والیبال خیلی اهمیت می دادند و حتی در تفریح ها و جمع های خانوادگی مثلا سیزده به در، والیبال بازی می کردند، به همین دلیل بود که اولین رشته ای که راه اندازی کردم والیبال بود. این ورزش را ابتدا در تهران و بعد در همه استان ها گسترش دادیم. به همه استان ها سفر می کردیم و با مدیران کل سازمان تربیت بدنی استان ها جلسه می گذاشتیم تا کمیته بانوان را راه بیاندازیم و بتوانیم از این طریق رشته ورزشی مناسب را در استان ها رواج دهیم.
گسترش رشته های ورزشی
وی افزود: بعد از آن برای بانوان مستعد کلاس های توجیهی و مربی گری هم برگزار می کردیم. رشته های دیگر مانند بسکتبال، تنیس روی میز، شنا و دومیدانی را در همه استان ها راه اندازی کردیم و به این ترتیب به رشته های ورزشی ویژه بانوان اضافه کرده شد. راه اندازی رشته های ورزشی برای بانوان در سراسر کشور آن هم در شرایطی که بعد از انقلاب در کشور حاکم بود اتفاق بزرگی بود که با تلاش گروهی چندین نفر از زنان در سازمان تربیت بدنی انجام شد.
این مدیر با سابقه در عرصه ورزش زنان ادامه داد: ورزش جانبازان و معلولان و ناشنوایان ویژه زنان هم از جمله رشته هایی بود که جای خالی آن در میان این قشر که جمعیت آنها هم کم نبود احساس می شد. با رایزنی و چندین جلسه و رفت وآمد بالاخره این ورزش در استان ها به راه افتاد.
ایجاد ورزش سوارکاری
سپنجی ورزش سوارکاری زنان را هم برای نخستین بار در تهران و در استان های دیگر حتی برای عشایر هم راه اندازی کرد.
او گفت: مسئول هیأت و انجمن سوارکاری هم بودم. فدراسیون سوارکاری همکاری خوبی برای رشد سوارکاری زنان داشت. به طوری که پس از تشکیل تیم سوارکاری بانوان و آموزش هایی که دیدند برای برگزاری یک مسابقه به فرانسه اعزام شدند. آنجا 50 کشور جهان حضور داشتند. یکی از زنان سوارکار ما توانست در کلاس های آنجا مقام دوم را بیاورد و از طرف فدراسیون جهانی از ایران قدردانی کردند. این پیشرفت برای ورزش بانوان به ویژه سوارکاری مثال زدنی بود.
راه اندازی فوتسال و فوتبال بانوان
سپنجی در راه اندازی ورزش فوتسال و بعد فوتبال بانوان هم تلاش بسیاری کرده است، کسی که برای اولین بار توانست با کم ترین امکانات فوتسال را راه بیاندازد.
وی در این زمینه اظهار کرد: برای تشکیل تیم فوتسال سراغ افرادی رفتم که قبلا در فوتبال کار کرده بودند و همین طور تعدادی از ورزشکاران هندبال و والیبال که بازی خوب و فیزیک مناسبی برای فوتسال داشتند را انتخاب کردم، یک داور زن هم برای آموزش داوری به فدراسیون فرستادیم و به این ترتیب اولین تیم فوتسال بانوان تشکیل شد.
نایب رئیس پیشین فدراسیون فوتبال زنان افزود: پس از تشکیل تیم و تمرین هایی که انجام دادیم و حمایت هایی که آن موقع فدراسیون از ما می کرد، توانستیم در مسابقات هم شرکت کنیم. در مسابقات غرب آسیا که در اردن سال 2007 میلادی برگزار شد شرکت کردیم و مقام اول را کسب کردیم.
وی افزود: با جلسه هایی که برگزار کردیم از مسئولان استانی خواستیم از هر استان 2 نفر را که استعداد خوبی در فوتسال داشتند؛ انتخاب کنند تا بتوانیم تیم نوجوانان را تشکیل دهیم. آن موقع چند مربی داخلی و مربی خارجی هم داشتیم. 40 نفر از بچه های نخبه و فعال در فوتسال از سراسر استان ها انتخاب شدند. برای این تعداد افراد اردو برگزار کردیم. اما برای برگزاری مسابقات باشگاه ها همه این 40 نفر نمی توانستند در مسابقات شرکت کنند. حتما باید تعدادی انتخاب می شدند که من هم از فرصت استفاده کردم و از بین این تعداد افرادی که مستعد در فوتبال بودند کنار گذاشته شدند و بقیه توانستند در مسابقات باشگاهی شرکت کنند. با تعداد افرادی که از بین فوتسالیست ها انتخاب شده بودند تیم فوتبال بانوان را راه انداختم.
سپنجی در مورد انتخاب مربی نیز افزود: شهرزاد مظفر که والیبالیست بود و فوتبال هم خوب بازی می کرد به عنوان مربی انتخاب شد. تمرین ها شروع شد و بعد از مدتی برای مسابقات غرب آسیا در اردن شرکت کردیم و دوم شدیم. آنجا تیم بانوان ایران در میان 8 کشور اولین تیمی بود که با پوشش اسلامی بازی کرد و درخشش خوبی داشت و مورد توجه همگان قرار گرفت.
رشد ورزش همگانی
نایب رئیس پیشین فدراسیون فوتبال زنان افزود: رشته هایی که راه انداختم به این سادگی نبود سختی های خود را داشت. در گذشته بیشتر ورزش قهرمانی کار می کردیم و کمتر به ورزش همگانی پرداخته می شد. بعد از انقلاب به ورزش مدارس، دانشگاه ها در بخش ورزش همگانی پرداختیم. چون تا ورزش همگانی نباشد ورزش حرفه ای معنا ندارد. چندین مربی زن تربیت کردیم و آموزش دادیم و به استان ها فرستادیم.
معاون پیشین هیأت های ورزش بانوان استان تهران گفت: بعد از انقلاب زمینه ای فراهم شد تا خانواده ها اطمینان پیدا کنند و فرزندانشان را با علاقه به سمت ورزش هدایت کنند. در حال حاضر با توجه به شرایطی که در جامعه هست ورزش در میان مردم به موضوعی با اهمیت تبدیل شده است و شرایط برای استعدادیابی بچه ها و نوجوانان بهتر شده است. با حضور کارشناسانی که در مدارس و باشگاه های ورزشی وجود دارد می توانند استعدادیابی را روی بچه ها و دانش آموزان انجام دهند و بتوانند در رشته ورزشی مورد علاقه فعالیت کنند و به عرصه های کشوری و بین المللی راه پیدا کنند.
منبع: همشهری آنلاین