طرز تهیه نان گاتا گردویی خانگی
به گزارش مجله بیزبینگ، غذاها و نان های ارمنی همواره می توانند با طعم متفاوت خود، شما را غافل گیر نمایند و در فهرست علاقه مندی های همه قرار بگیرند. نان گاتا از آن دسته نان های سنتی است که تنها یک بار امتحان آن کافی است تا به دوست دار همیشگیش بدل شوید.
نان گاتا با وجود انرژی بالایی که دارد می تواند در میان وعده های کاری، درسی و خانوادگی شما مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه برای تهیه نان گاتا گردویی سعی شده علاوه بر آسان بودن، سلامت شما هم در نظر گرفته گردد. اما نباید فراموش کنید که شما می توانید مواد داخل این نان را پر و پیمان تر در نظر بگیرید.
مواد لازم برای تهیه نان گاتا
- آرد 500 گرم
- شیر خرید آنلاین 220 گرم
- عسل 80 گرم
- پودر مخمر هفت گرم
- نمک 10 گرم
- کره خرید آنلاین دو قاشق غذاخوری
- تخم مرغ یک عدد
- وانیل یک قاشق غذاخوری
مواد لازم برای فیلینگ نان گاتا
- کره چهار قاشق غذاخوری
- شکر یک دوم پیمانه
- آرد یک دوم پیمانه
- گردو یک سوم پیمانه
- نمک به میزان لازم
مواد لازم برای رو مال
- تخم مرغ یک عدد
- شیر یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه نان گاتا
مرحله اول
یک چهارم فنجان از شیر را تا دمای 37 الی 40 درجه سانتی گراد گرم کنید، مراقب باشید که خیلی داغ نباشد (ولرم باشد کافی است). یک قاشق غذاخوری عسل یا شکر را با شیر مخلوط نموده و مخمر را داخل آن بریزید. بگذارید 5 تا 10 دقیقه بگذرد تا مخمر فعال گردد.
مرحله دوم
نمک، آرد و شکر (یا عسل) را در یک کاسه بزرگ مخلوط کنید و هم بزنید تا یکدست گردد سپس در مرکز مواد خشک یک حفره ایجاد کنید و مخمر فعال شده، به همراه تخم مرغ و نیمی از شیر به جای مانده را داخل مواد بریزید.
به مدت یک دقیقه به آرامی هم بزنید تا مایع به وسیله آرد جذب نگردد و گوله نشوند.
مرحله سوم
کره ذوب شده و نیمه آخر شیر را به آن اضافه کنید تا خمیر کمی چسبناک گردد. 10 دقیقه روی آن را بپوشانید و کنار بگذارید تا استراحت کند.
مرحله چهارم
در این مرحله باید خمیر را مجدد به سطح کار برگردانید و به مدت 10 تا 15 دقیقه ورز دهید تا نرم و منسجم گردد. در صورت لزوم چند قطره شیر دیگر یا چند قاشق غذاخوری آرد اضافه کنید.
مرحله پنجم
خمیر را به صورت یک توپ در بیاورید، سپس آن را داخل یک کاسه روغنی قرار دهید، خمیر را بچرخانید تا همه بخش های آن را با روغن بپوشانید. روی کاسه را حوله ای تمیز بپوشانید و در یک مکان گرم بگذارید تا دو برابر گردد. این کار در حدود یک ساعت زمان احتیاج دارد.
مرحله ششم
سپس در یک کاسه شکر، آرد، گردو و نمک را مخلوط کنید. کره را برای استفاده در این مرحله ذوب نموده و به آرامی آن را به همراه عصاره وانیل به مواد خشک اضافه کنید. به خوبی مخلوط کنید تا ماده ای منسجم به دست بیاید. حالا آن را کنار بگذارید تا استراحت کند.
مرحله هفتم
حالا خمیرتان را چک کنید، اگر به مقدار کافی پف نموده بود، وقت آن است که مواد داخلی را به آن بیفزایید، به این ترتیب که ابتدا کل خمیر نان گاتا را به چهار چانه تقسیم نموده و کمی ورز دهید، سپس هر کدام را به یاری وردنه کمی صاف کنید، مراقب باشید که خمیر نباید خیلی نازک شد، در حد برطرف ناهمواری آن کافی ست.
مرحله هشتم
برای ادامه مواد داخل خمیر را که در مرحله قبل آماده کردید، وسط خمیر بگذارید، گوشه های خمیر را جمع کنید تا حالتی بقچه ای بگیرد و مواد کاملا بین آن بماند. یک بار دیگر به آرامی روی آن ها را وردنه بزنید تا کاملا بسته گردد.
مرحله نهم
روی خمیر را با چنگال یا قالب هایی که دوست دارید، طرح بزنید، دوباره آن را کنار بگذارید تا حدود نیم ساعت استراحت کند.
مرحله دهم
در همین زمان فر را روشن و دمای آن را روی 190 درجه سانتی گراد قرار دهید تا فضای فر گرم گردد.
مرحله یازدهم
سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و خمیر نان را داخل آن بچینید، مواد رومال را با برس روی گاتا بکشید و آن را به فر منتقل کنید. برای پخت نان گاتا 30 دقیقه زمان ضروری است که این عدد در گازهای مختلف متغییر است.
پس از آن که نان ها طلایی شدند، آن ها را از فر خارج نموده و اجازه دهید سرد شوند. نان گاتای شما آماده است. نوش جان!
فوت و فن تهیه گاتا
- در صورتی که به گردو حساسیت دارید، می توانید آن را از این دستور حذف کنید.
- نان گاتا را می توان با مغزهای دیگری هم آماده کرد.
- برای خوش عطر شدن نان می توانید از میزان بسیار کمی دارچین در مغزی آن بهره ببرید.
- می توانید به جای 80 گرم عسل از 50 گرم شکر بهره ببرید.
- درست کردن نان در خانه می تواند بسیار سرگرم کننده و لذت بخش باشد، پیشنهاد می کنیم طرز تهیه نان قندی و نان سیمیت را هم امتحان کنید.
تاریخچه نان ارمنی گاتا
گاتا (به ارمنی: Գաթա) که به کاتاها و گاتها هم شناخته می گردد یک شیرینی یا نان شیرین ارمنی است. گاتا در ارمنستان تنوع زیادی دارد و هر شهر یا منطقه در ارمنستان نسخه خاص خود را دارند.
به طور کلی می توان این نان سنتی ارمنی را در اشکال، مقدار های مختلف و به صورت تزئین شده یا بدون تزئین هم یافت.
در گذشته گاتا را در تنور می پختند اما اکنون در فر پخته می گردد. این نان به طور سنتی در جشن های ویژه خورده می گردد اما در جشن های دیگر هم خورده می گردد. این نان شیرینی را معمولا با یک فنجان چای یا قهوه می خورند.
منبع: کتاب کاله